Fashion Flashback

Katharine Hepburn en het witte overhemd

De non-conformistische actrice verwierp stereotypen en maakte de weg vrij voor de iconische, sekseneutrale stijl die al lang wordt bewonderd.
Faye Dunaway & Warren Beatty, 1967 © Michael Ochs Archives/Getty Images
Katharine Hepburn & Gaetano Autiero, 1955 © Getty Images 
Winnie Harlow, 2017 © Timur Emek/Getty Images
Yoyo Cao, 2017 © Edward Berthelot / Getty Images 

Het witte overhemd stond tegen het einde van de 19e eeuw synoniem voor rijkdom – alleen de ‘gegoede’ klasse kon het zich veroorloven om het onberispelijk te houden. Pas toen de iconische actrice Katharine Hepburn in de jaren dertig het shirt droeg, werd het een item voor alle lagen van de bevolking. Het veelzijdige kledingstuk is in de loop der jaren opnieuw uitgevonden, maar heeft zijn tijdloze elegantie nooit verloren.

Dame in Wit

Een oversized wit overhemd en een wijde broek: dat was Katharine. Als negenjarige schoor ze haar hoofd en koos ze voor Jimmy als een bijnaam omdat "jongens al het plezier hadden. " De in Connecticut geboren actrice had een sterke wil, zowel op als buiten het scherm. Dit was zeldzaam in de jaren '30 en '40 toen Hollywood een bastion was van nette, slimme jongens en sexy dames gewikkeld in pailletten en veren. Hepburn praatte als een man en liep met een zelfvertrouwen dat ze niet vaak tegenkwam bij haar leeftijdsgenoten. Ze vermeed rokken en jurken in haar privéleven, in plaats daarvan droeg ze nonchalante blazers en wijde pijpen, vaak gecombineerd met loafers, brogues en soms een aktetas. De enige constante? Een wit overhemd.

In David Lean's Summertime (1955) speelt Hepburn Jane Hudson, een vastberaden alleenstaande vrouw die in de jaren 50 solo naar Venetië reist. Hepburn droeg haar overhemd losjes over een ruime en licht verkreukelde broek – een stijl dat in schril contrast stond met romantiek en de lokale stijl.

Wit Heet

Dit seizoen biedt een frisse kijk op de klassieker: grote proporties, asymmetrische vormen en rouches hebben het klassieke witte shirt een extra portie karakter gegeven. Haal inspiratie van de runway en combineer met een getailleerd pak, kokerrok of spijkerbroek – elegantie gegarandeerd. Mode-icoon Yoyo Cao (foto boven links) voegt met de opvallende, architecturale mouwen extra drama toe aan haar ensemble. Gooi er een witte coltrui onder om de kou te trotseren en klaar.

Onze Favorieten