Trend Report

Mantel couture

Hoe stap je stijlvol het nieuwe seizoen in? Laat je inspireren door de immer classy Parisiennes en draag een trenchcoat met riem
1. Stella McCartney © Estrop / Getty Images 2. Burberry © Victor VIRGILE / Gamma-Rapho via Getty Images
1. Stella McCartney © Estrop / Getty Images 2. Burberry © Victor VIRGILE / Gamma-Rapho via Getty Images 

Hoewel de trenchcoat oer- en oer Brits is, doet de klassieker met de riem toch vaak Frans aan. Is het omdat de beige kleur herinnert aan de kalkstenen gebouwen die de stedenbouwkundige Haussmann in de tweede helft van de 19de eeuw liet oprichten? Of omdat we automatisch denken aan een klassiek Frans chanson van Francoise Hardy? Eigenlijk doet het er niet toe – niets heeft meer weg van de Parijse stijl dan een vrouw in een trenchcoat.

Sinds de uitvinding van de trenchcoat in de jaren 1800, werd het oorspronkelijke militaire stuk al vaak herwerkt en opnieuw uitgevonden. Maar dit jaar wordt het jaar van zijn meest indrukwekkende gedaanteverwisselingen. Stella McCartney bijvoorbeeld, liet een lange, zwarte leren trench zien die veel weg had van een kruising tussen de iconische trenchcoats van Catherine Deneuve uit Belle De Jour en Keanu Reeves uit de Matrix (foto bovenaan links).

Natuurlijk kunnen we niet over de trenchcoat schrijven zonder Burberry te vernoemen. Het is algemeen aangenomen dat Thomas Burberry gabardine uitvond, de stof die later voor de jas werd gebruikt. Voor zijn nieuwste collectie heeft Christopher Bailey een andere weg ingeslagen: weg met de traditionele elementen zoals de vernoemde geweven stof, dubbele knopenrij, schoudervullingen en manchetten. Hij ging voor een eenvoudigere versie met riem en enkele knopenrij in plaid. De bijhorende dad-cap zorgde voor die extra streetstyle-vibe (foto bovenaan rechts).

1. Streetstyle Parijs © Timur Emek / Getty Images
1. Streetstyle Parijs © Timur Emek / Getty Images 
2. Streetstyle Parijs © Edward Berthelot / Getty Images
2. Streetstyle Parijs © Edward Berthelot / Getty Images 

Nergens anders dan in Parijs kun je zoveel mode-inspiratie opdoen. Neem een voorbeeld aan de streetstyle-looks van de afgelopen modeweek en laat het zwarte en donkere kleurenpalet in je kast hangen. Kies voor een beige of zelfs witte trenchcoat en drapeer die elegant over een roze pantalon (foto boven links) of een oranje jurk en lichtkleurige enkellaarsjes (foto boven rechts). Wie zij er dat regenachtige dagen saai en grijs zijn? Vast niet de Parisiennes.

onze favoriete trenchcoats