Het Textielmuseum

Heet van de Naald

In het TextielLab in Tilburg ging het MOAM-collectief aan de slag met garen en weeftechnieken. Lees hier meer over hun ontdekkingstocht in deze creatieve omgeving
Het Textielmuseum ©MOAM collective international powered by Zalando

Van concept naar collectie

Na de coachingsessies met grootmeesters zoals Viktor&Rolf en Walter van Beirendonck, moet het jonge designercollectief van MOAM de collectie tot leven wekken. Welke stof(fen) kiezen ze, Hoe gaat het patroon er uitzien – abstract, levendig, opvallend, of een buitengewone mix – en wat wordt het masterpiece? Het TextielLab van het TextielMuseum in Tilburg biedt misschien geen antwoord op al deze vragen, maar is wel dé plek bij uitstek om stoffen te laten produceren en inspiratie op te doen bij een van de vele interessante tentoonstellingen. Daarbij heeft het museum een garencollectie om jaloers op te worden én in het Lab zijn bij alle technieken stalen te vinden van stoffen van bekende kunstenaars en modeontwerpers.

Het Textielmuseum ©MOAM collective international powered by Zalando
Ingenieuze weefmachines, ambachtelijke toestellen en garens in alle mogelijke kleuren, diktes en materialen: hier komen kleermakersdromen uit.

Atelier pur sang

Het TextielLab is een speeltuin voor creatieve duizendpoten, waar er met verschillende technieken gecreëerd en geëxperimenteerd kan worden. Ingenieuze weefmachines staan naast ambachtelijke toestellen, en de uitgebreide bibliotheek puilt uit van de boeken en tijdschriften over beeldende kunst, textielindustrie en – vormgeving. Garens in alle mogelijke kleuren, diktes en materialen zoals katoen, linnen of raffia vullen metershoge rekken en worden verwerkt tot unieke stoffen – talrijke modestudenten en ontwerpers lieten hier de weefsels voor hun (afstudeer)projecten produceren. Kortom, hier komen – letterlijk – kleermakersdromen uit.

Het Textielmuseum ©MOAM collective international powered by Zalando

Van draadje tot stof

Nu begint het spannende werk voor de ontwerpers: “Het patroon in photoshop opmaken is een ding, het effectief laten weven is een ander. Gelukkig stonden de technici met hun immense kennis ons bij.” Het MOAM-collectief sloeg aan het experimenteren met verschillende garen en technieken. Wat waren de grootste uitdagingen bij het weven? “De kleuren voor het patroon samenstellen en de structuur van het weefsel begrijpen zodat we er iets nieuws van konden maken.” Na de eerste proeven waren de ontwerpers overtuigd van hun keuzes. “We hebben jacquardbreisels gecreëerd en weefsels door verschillende, interessante garen te combineren. Het eindresultaat heeft ons aangenaam verrast, het is zoveel beter geworden dan aanvankelijk gedacht.” We hadden niets anders verwacht.

Ook benieuwd naar het patroon en de uiteindelijke collectie? Hou dan zeker deze plek in de gaten voor spannende updates. Klik voor meer informatie over het TextielMuseum en het TextielLab hier.