Brand Diaries

Viktor&Rolf: Mode-grootmeesters

Lees hier alles over de indrukwekkende carrière van de haute-couture-iconen en ontdek meer over hun nieuwe geüpcyclede collectie voor Zalando
© Stefan Knauer/Getty Images for Zalando
© Stefan Knauer/Getty Images for Zalando 

September 2017, Bread&Butter in Berlijn: Viktor&Rolf tonen voor het eerst in hun carrière een haute-coutureshow aan het grote publiek. De runway-looks waren een uitgekozen selectie van hun vorige drie collecties. Viktor&Rolf hebben tijdens de afgelopen jaren zich meer en meer het recyclingprincipe toegeëigend: van overgebleven stoffen maken ze gewoon nieuwe haute-couture-items. Deze old-is-new-aanpak her- en verwerkt niet alleen materialen van eerdere collecties, maar laat de designers ook stilstaan bij sleutelmomenten van hun indrukwekkende loopbaan.

A History of Haute Living

Viktor Horsting en Rolf Snoeren zijn altijd op een ongewone manier het creatieve proces aangegaan, hebben de grenzen tussen kunst en mode doen vervagen door zowel de catwalk als haute couture als laboratorium te gebruiken voor hun experimenten. Het duo leerde elkaar kennen toen ze beide studeerden aan ArtEZ, de Academy voor Art & Design in Arnhem. Kort na hun studies sloegen ze de handen in elkaar en verhuisden ze naar Parijs in 1993. Hun gemeenschappelijke loopbaan startte pas echt toen ze met een collectie van theatrale en surreële avondjurken uit gescheurd borduursel, wol en pailletten de eerste prijs in drie verschillende categorieën binnenhaalden op het prestigieuze Hyères Festival in de Côte d'Azur.

"We hadden niet eens een naam… en omdat ze niet goed wisten hoe ze ons moesten noemen, werd het 'de prijs gaat naar Viktor en Rolf", zegt Horsting. De naam bleef hangen, Viktor&Rolf was geboren.

© Peter Stigter for Zalando
© Peter Stigter for Zalando 
We gebruiken oude voorraden van Zalando om er iets nieuws mee te creëren.

Terwijl het werk van Viktor&Rolf altijd rond mode draaide, waren het vooral galerieën en niet de fashionwereld die interesse toonden. "De eerste vijf jaren van onze carrière waren zeer experimenteel. We probeerden nogal veel dingen in verschillende contexten en media. We maakten niet gewoon kleding, maar ook video's, foto's. We deden ooit eens mee met een staking en hingen overal in Parijs posters op," zegt Horsting.

Haute couture bleek hun grote passie toen ze merkten dat ze hier al hun ideeën en experimenten konden laten samensmelten. Ongeveer twee jaar later durfden ze een collectie presenteren op de catwalk van Paris Fashion Week tijdens H/W 1998. "[La Fédération] plaatste ons op de agenda," zei Horsting, "hoewel we geen enkele regel hadden gevolgd."

© Victor Boyko/WireImage/Getty Images
© Victor Boyko/WireImage/Getty Images 
© Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
© Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images 

De internationale erkenning kwam een jaar later toen het duo model Maggie Rizer op een ronddraaiend podium laag per laag aankleedde in een steeds ingewikkeldere wordende jurk. Het gebeuren werd begeleid door een techno-soundtrack en samen met het juichen van het opgewonden publiek, had de voorstelling meer weg van een party in een club.

Viktor&Rolf maakt al 25 jaar buitengewone theatrale collecties. Een van de hoogtepunten was hun show tijdens H/W 2005, waarbij de modellen gedrapeerd waren in opulente dekbedachtige jurken en hun haar uitgewaaierd lag op zachte kussens. Tien jaar later presenteerden ze een collectie met vergulde kaders in het Palais de Tokyo. En tijdens H/W 2017 rockten ze de modewereld toen ze hun modellen oversized poppenhoofden en prachtige, overdreven silhouetten lieten dragen."

© Marijke Aerden for Zalando
© Marijke Aerden for Zalando 
© Marijke Aerden for Zalando
© Marijke Aerden for Zalando 

Nu heeft Viktor&Rolf een limited-edition collectie, exclusief voor Zalando, gecreëerd. De gekende elementen van hun oeuvre, zoals een speelse overvloed aan bogen, flarden, cirkels en diamanten mogen natuurlijk niet ontbreken. De geüpcyclede collectie bouwt verder op hun duurzame aanpak. Elk handgemaakt stuk is uniek, en vorig jaar op Bread&Butter deelde Horsting al mee dat deze exclusieve collectie een voortzetting is van hun evoluerende ontwerpproces. "We gebruiken oude voorraden van Zalando om er iets nieuws mee te creëren.

De keypieces van de RE:CYCLE collectie