Column

Op zoek naar de French Chic

Onze collega wil het weten: wat is het geheim van de immer classy Parisiennes? Haar antwoord lees je hier en is even eenvoudig en bescheiden als de French Chic zelf
Camille Charrière (links) & Louise Follain (rechts) © Edward Berthelot/Getty Images
Camille Charrière (links) & Louise Follain (rechts) © Edward Berthelot/Getty Images 

De trenchcoat losjes over haar schouders gedrapeerd, de lippen zo rood als Bordeaux-wijn en een skinny jeans. Als het gaat om de stijl van de Franse vrouwen, dan heeft iedereen hetzelfde beeld voor ogen. Françaises, en vooral dan de Parisiennes, horen niet voor niets tot de meest stijlvolle vrouwen ter wereld. En dat klopt – ik heb het met mijn ogen gezien toen ik 14 jaar oud was. Mijn eerste keer in Parijs. Met de song “Champs Elysées” in het achterhoofd paradeerden mijn vriendinnen en ik over deze prachtige avenue, en keken onze ogen uit bij de etalages van Louis Vuitton en Chanel. En naar vrouwen, die eruit zagen alsof ze zo uit de Vogue kwamen gesprongen. Perfectie alom.

Toen ik aan mijn recherche begon voor dit schrijfsel, vroeg ik me af wat er eigenlijk bedoeld werd met de zogenaamde ‘French chic’, waar vooral in modemagazines en blogs mee gegooid wordt. Keer op keer ben ik steekwoorden zoals “moeiteloos” en “net dat beetje meer” gestoten. Maar wat is dat eigenlijk? ‘s Morgens heb ik ook niet veel moeite om mezelf in mijn outfit te hijsen. Maar het resultaat is niet hetzelfde: een streepjestop, marineblauwe blazer en enkellaarsjes transformeren me nog niet tot een Française. Ook niet als ik een blauwe jeans en een wit overhemd aantrek. Misschien omdat ik overdrijf?

Bij de beroemde nonchalance gaat het erom dat je er niet te gestyled uitziet. Het moet beetje zijn alsof je je outfit uit je linker-statement-mouw hebt geschud. Eigenlijk komt het vanzelf – dat willen de Parisiennes ons doen geloven. Aan de andere kant zijn er ontelbare boeken over de Franse stijl geschreven en hoe gemakkelijk die te kopiëren is, mits je een paar regeltjes volgt. Het boek van Caroline de Maigret “How to be Parisian” vat de belangrijkste stijlregels samen – of: van stap naar stap tot de French Look.

Caroline de Maigret is een Frans stijlicoon met rockster-appeal © Edward Berthelot/Getty Images
Caroline de Maigret is een Frans stijlicoon met rockster-appeal © Edward Berthelot/Getty Images 
“Logos. Je bent toch geen reclamebord.”

Maar zodra ik dacht dat ik de basics nu wel onder de knie had, komt er een nieuwe generatie van “nouvelles Parisiennes” aan – denk Jeanne Damas, Marine Vacth, Louise Follain – en lappen precies al die regeltjes aan hun (modieuze) laarsjes. Stijlregels bestaan voor hun alleen nog op papier. Het beste voorbeeld? Logos. Volgens Caroline de Maigret een echte no-go. We zijn toch “geen reclamebord”. Ik had al van mijn favoriete printshirts afscheid genomen, maar dames zoals Camille Rowe (model), Hurel (ook model) en Charrière (blogster en influencer) fungeren gelukkig wél graag als reclamebord. Zij combineren logoshirts met een transparante rok uit mesh en blazer (Rowe), jeans en boots (Hurel) of onder een slip dress (Charrière). Deze laatste experimenteert er op los dat het een lieve lust is – ligt waarschijnlijk ook aan het feit dat ze half Brits is. Zij kan als geen ander klassiekers eclectisch in scene zetten. Trends die de Franse vrouwen eigenlijk achter zich hebben gelaten, zet zij om in facettenrijke outfits. Een echte inspiratiebron dus

Zet trends om met Franse nonchalance: Camille Charrière © Matthew Sperzel/Getty Images
Zet trends om met Franse nonchalance: Camille Charrière © Matthew Sperzel/Getty Images 
“Trends die de Franse vrouwen achter zich hebben gelaten, zet Camille om in facettenrijke outfits”

Jeanne Damas, ook een “nouvelle Parisienne” en mijn persoonlijke style crush, rekent af met het beeld van de typische Française. Haar outfits belichamen de beroemde “laissez faire” en hebben een natuurlijke en sexy vibe. Volgens haar hoeft het niet altijd een skinny jeans te zijn. Met een coole kick-flare-jeans, wikkeljurk met wild patroon of een crop top (nog een no-go van Maigret) bewijst Damas dat de Franse stijl zoveel meer is dan alleen de ‘klassiekers’.

Belangrijkste les? Kopieer niet gewoon de look. Het helpt ook niet als je er extra veel moeite voor gaat doen. Het gaat om authenticiteit. De “nieuwe” French chic heeft niet zoveel te maken met wat je precies aantrekt. Het is een instelling. Allure. En die begint nog steeds in je hoofd. C’est ça.