sneaker icons

De adidas Crazy 8

De bekendste basketbalschoen van adidas krijgt een frisse lifestyle-update. Lees hier alles over de geschiedenis van de iconische schoen

Het is 1997. Penny Hardaway heeft de Foamposite aan zijn voeten, Allen Iverson gooit balletjes met de eerste editie van de Answer en Michael Jordan stapt het veld op in zijn legendarische Air Jordan XIII’s. adidas komt met een antwoord in de vorm van de Kobe Bryant KB8, later omgedoopt in de Crazy 8. Een van adidas’ meest bekende silhouetten komt er nu aan in een nieuw design.

Een pracht van een acht

Nelly —de inofficiële Nike Air Force One-ambassadeur— zei ooit over de Crazy 8 dat het “de lelijkste schoenen ooit” waren. De naam zelf doet de kicks alle eer aan: een opvallende tussenzool, interessante vetersluiting en een middelhoog silhouet. Net als oversized denim tonen “dad” sneakers en de opkomst van normcore dat alles wat als “lelijk” bestempeld wordt, je outfit een edgy touch geeft. En vooral: bij de huidige mismatching trend past adidas Crazy 8 perfect in het plaatje.

Michael Jordan en Kobe Bryant in een NBA All-Star-wedstrijd,1989© Sporting News via Getty Images (links) | Kobe Bryant auf Promotiontour für adidas, Sydney 1998 © Allsport UK /Allsport via Getty Images (rechts)
Michael Jordan en Kobe Bryant in een NBA All-Star-wedstrijd, 1998 © Sporting News via Getty Images (links) | Kobe Bryant tijdens een promotietour voor adidas in Australië, 1998 © Allsport UK /Allsport via Getty Images (rechts) 

Beter kan niet

Met meer dan 1.500 wedstrijden op zijn conto was Kobe Bryant een van de meest succesvolle spelers van de NBA. Over zijn basketbalschoenen werd er trouwens ook een en ander geschreven – de meest opvallende waren de Kobe Bryant 8 (KB8). De schoen kreeg in 2008 de naam Crazy 8, gezien Bryant van kamp wisselde en naar Nike overstapte. Het grensverleggende design werd misschien niet door iedereen gesmaakt, maar de sneakerbijbel complex verkoos hem toch maar mooi als een van de 10 beste sneakers van de NBA.

Nick Young von den Golden State Warriors im Spiel gegen Josh Hart von den Los Angeles Lakers, 2017 © Harry How/Getty Images (links) | Iman Shumpert von den New York Knicks, 2014 ©Jim McIsaac/Getty Images (rechts)
Nick Young in actie tegen Josh Hart, Los Angeles, 2017 © Harry How/Getty Images (links) | Iman Shumpert van de New York Knicks, 2014 ©Jim McIsaac/Getty Images (rechts) 

Eens een legende, altijd een legende

De Crazy 8 is zondermeer een tijdloze schoen waarvan het ontwerp en de technologie niet uit de mode raken. Beste bewijs? Spelers met een markante stijl zoals Derrick Rose, Nick Young en Iman Shumpert trekken de kicks nog steeds aan op het veld – die laatste kreeg trouwens een paar jaar terug een speciale editie in de iconische kleuren van de New York Knicks.

Een nieuw hoofdstuk

Hoewel het perfect mogelijk is om in deze patta’s te basketten, is de nieuwe Crazy 8 ontwikkeld als een lifestyle sneaker. Het leer maakte plaats voor een Primeknit bovenlaag en het EQT-logo werd door een vintage Trefoil vervangen. Resultaat: een casual design die nu zijn eigen geschiedenis kan beginnen schrijven – en met fans als rappers Yung Thug en 21 Savage zal dat geen probleem zijn.

Onze Crazy 8 Favorieten