Sneaker Icons

De Nike Air Max 95

De wereldberoemde schoen toont zich deze winter in spetterende, nieuwe winterkleuren en luxematerialen

Onconventioneel, anders, gedurfd: drie woorden die het grensverleggende design van de Nike Air Max 95 omschrijven. Dat hebben we te danken aan Sergio Lozano, een jonge ontwerper die eerst tennisschoenen creëerde voor het merk dat in Portland zit. Hij ontwikkelde een schoen waarbij het AIR-element ook in de zool vooraan ingewerkt werkt – en dat bracht een ware revolutie teweeg in sneakerland.

Puur natuur

Wat zie je? Dat is een vraag die vaak als eerste gesteld wordt als je naar een kunstwerk kijkt. Dat uitgangspunt gebruikte Lozano ook: hij stelde zich voor hoe de regen de aarde wegspoelt en hoe dat er bij een sneaker zou uitzien? Hij koos zwart en antraciet voor de lagen die het meeste met stof in aanraking kwamen, terwijl lichtere kleuren gebruikt werden voor het bovendeel van de schoen. Bovendien werd geelgroen (nu het typische Volt van Nike) voor het eerst geïntegreerd.

Het idee om een grijze schoen op de markt te brengen werd door Nike eerst sceptisch onthaald – midden de jaren negentig waren vooral felle kleuren en opzichtige logo’s populair. 20 jaar later is deze kleur echter een van de meest succesvolle en voorkomende in Nike's assortiment.

Nike Air Max 95 Neon © Nike Archiv
Nike Air Max 95 Neon © Nike Archiv 
Eminem performt in Detroit, 2009 © Scott Legato/Getty Images
Eminem treedt op in Detroit, 2009 © Scott Legato/Getty Images 

Menselijke Kracht

Naast inspiratie uit de natuur keek Lozano ook naar het menselijk lichaam: Het sluitsysteem verwijst naar een ribbekast, terwijl de verschillende laagjes mesh en suède spierweefsel en vlees voorstellen. De hiel functioneert als het ware als een ruggengraat, die het lichaam van de schoen samenhoudt en beschermt.

Rappers zoals The Game en Eminem, maar ook tennisspeler Roger Federer (die er trouwens van droomt ooit eens een Air Max 95 te mogen ontwerpen) zijn allemaal fans van de ondertussen iconische schoen. De sneakers zijn zelfs tot in Japan populair, wat deze gehypete samenwerking met Atmos bewijst.

Just do it

De zwarte en oranje luxe-edities van de Nike Air Max 95 zijn dé sneakers van het moment. Terwijl de zwarte, hoge versie aan de Air Jordan 1 en de 3 ‚Cyber Monday’ doet denken, is de oranje, lage sportschoen iets voor jou als je op zoek bent naar kicks in het zogenaamde flax.

Ondanks de vele sneakerboots die momenteel zeer populair zijn, is de Nike Air Max 95 een goed alternatief. De middelhoge schoen houdt je voeten warm en droog, ook bij sneeuw. Het standaardsilhouet van de Nike Air Max 95 kreeg er een paar centimeter bij, alsook een afgesloten ritssluiting. Waar vandaag grote logo’s en opvallende sneakers zeer geliefd zijn, weet Nike als geen ander om met bovenstaande schoenen succesvol tegen de stroom in te zwemmen. Just do it.

Onze Air Max 95 Favorieten