Sneaker Icons

De Vans Sk8-Hi

De hoge sneaker is al lang mainstream en niet alleen meer bij skaters populair. Van popsterren tot streetstyle-sterren: iedereen draagt de klassieker.

Met de zogenaamde Style 38 was de hoge versie van de Old Skool geboren. Enig minpuntje: de schoen miste de nodige stabiliteit voor op het skateboard. Vans loste dit op door de enkel voldoende te beschermen met extra voering. Bovendien werd de iconische zijstreep, de ‘Jazz stripe’ toegevoegd, wat tot op vandaag hét kenmerk is van de sneaker.

Oorspronkelijk was de Sk8-Hi in drie kleuren verkrijgbaar: marineblauw, beige en roestrood. In de jaren 80 droegen vele kids de schoenen in twee verschillende kleuren – Vans nam dit idee over en verkocht de kicks niet enkel per paar, maar ook per schoen. Op deze manier werd de iconische sneaker nog populairder – skaters bijvoorbeeld hoefden niet meer een nieuw paar aan te schaffen als er een enkele schoen beschadigd werd bij het testen van (nieuwe) tricks.

Big Sean © Leon Bennett/WireImage via Getty Images
Big Sean © Leon Bennett/WireImage via Getty Images 
Laetitia Paul © Vanni Bassetti/Getty Images
Laetitia Paul © Vanni Bassetti/Getty Images 

Vandaag is de Sk8-Hi immens populair – zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Rapper Big Sean rockt ermee op het podium, terwijl styliste Laetitia Paul ze aantrok voor de Balenciaga-show tijdens de modeweek in Parijs. Vans blijft trouwens innoveren en verrassen, met vernieuwende samenwerkingen blijven ze de schoen heruitvinden. Denk maar aan de wintermodellen met The North Face of de versies met de Peanuts-cultprint.

De klassieker in imitatieleer past uiteraard goed onder een relaxte look, maar zet ook zijn beste voetje voor onder een loszittend pak, bijvoorbeeld voor op kantoor. Het Peanuts-model vrolijkt meteen alle grijze dagen op en haalt het kind weer in je naar boven. Welke is jouw favoriet?

Onze favorieten