Meet the coaches

Claes Iversen

De coach gidst het collectief door de tweede coachingsessie heen. Innovatie en excellent vakmanschap draagt hij hoog in het vaandel.
 

Een groot voorbeeld

Dat Claes Iversen een hooggewaardeerde coach is van MOAM collective, kunnen we al zien aan de indrukwekkende carrière van de designer met Deense roots. Vlak na zijn studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag richt hij in 2006 zijn haute-couturelabel op, in 2014 komt daar de prêt-à-porter-lijn II bij. Tussenin behaalt hij nog een master aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten en wint hij verschillende onderscheidingen zoals Amayzine.com, Look of the Year Awards – Creative of the Year en de Marie Claire Prix de la Mode, om er maar enkele op te noemen.

Claes is een perfectionist van de eerste schets tot de laatste naad – misschien ligt dat aan zijn leerschool bij Viktor&Rolf: als stagiair werkte hij mee aan hun zomer- en herfstcollectie van 2006. In zijn ontwerpen staat het klassieke, elegante silhouet centraal en gaat hij steeds op zoek naar ongebruikelijke materiaalcombinaties en innovatief vakmanschap. “Mode moet juist díe mensen raken die niet in de industrie werken maar mode op de voet volgen.”

Ieder seizoen lanceert Iversen een veelzijdige en moderne collectie waar hij speelt met kleur, luxueuze materialen en contrasten. Ondertussen kan hij bouwen op een grote fanbase zowel nationaal als internationaal – koningin Máxima en Viktória Cservenyák, de echtgenote van prins Jaime de Bourbon de Parme, behoren tot zijn indrukwekkende clientèle.

Creëer iets onverwachts – niet gewoon een willekeurige ‘re-creatie’. Doe het met overgave en gebruik je eigen techniek om draperieën te ontwerpen voor de collectie.

Een sessie waar alles in vraag wordt gesteld

Tijdens de tweede coaching-sessie, geleid door Claes en Ankoné, werd het overkoepelende concept onder de loep genomen. Komt de boodschap duidelijk over? Wat betekent het om als groep het ontwerpproces aan te gaan – hoe houden we de balans, waar vullen we elkaar aan? Geen eenvoudig onderwerp met vijf individuele aanpakken, eigen stijlen én percepties die uiteindelijk één coherente lijn op de catwalk moeten presenteren.

De collages waar de jonge designers de afgelopen dagen aan gewerkt hebben, vormen het uitgangspunt van de workshop en zijn richtinggevend voor het concept van de haute-couturecollectie. Afbeeldingen werden geselecteerd op basis van het gekozen thema, kernwaarden en kleuren hieraan vastgekoppeld. Claes heeft ze daarna aan het werk gezet: het digitale moodboard van de ene werd door de andere met schaar en lijm te lijf gegaan, nog een andere tekende er overheen. Het uiteindelijke doel: een gezamenlijke collage co-creëren, in plaats van vijf verschillende silhouetten samen te voegen die een gemeenschappelijk idee moeten uitdrukken. Eenvoudig? Zeker niet. Maar Claes toonde in het verleden al aan dat deze methode werkt – denk jurken die hij samenstelt uit vintage stoffen en borduursels of sportieve elementen die botsen op ultra-elegante zwierige ensembles.

Herwerk het op zo’n manier dat het geen samengevoegde collage van iedereen is.

In de leer bij iconen

Na de workshop met Claes kijkt het collectief uit naar de sessie met de fashionartiesten Viktor&Rolf. Het designer-duo staat bekend om hun onconventionele collecties met bombastische jurken en iconische ensembles. 20 jaar Paris Fashion Week-ervaring, verschillende lijnen én een aankomende collab met Zalando – we zouden graag zelf bij de ideeënuitwisseling met Viktor&Rolf zijn en leren van de meesters.