Meet the designers

Robbie van Mierlo

Deel twee in onze reeks over de vijf creatieve koppen die aan een spraakmakende collectie werken. Maak kennis met het Belgische modetalent.
© Getty Images
Robbie van Mierlo 

Belgische trots en romantische ziel Robbie van Mierlo heeft zijn modestudie aan de Royal Academy of Fine Arts in Antwerpen met succes afgerond en gaat meteen een nieuw avontuur tegemoet als een van de vijf knappe koppen bij MOAM Collective International powered by Zalando. Waar hij het meest naar uitkijkt? “Dat we een gevoel van ‘samen’ kunnen tonen tijdens deze vijf intense maanden. Een beetje de Fleetwood Mac van de fashion worden, maar dan eentje voor een korte periode.”

© Reeboks
 
© Getty Images
 

Robbie’s tekeningen waren twee jaar geleden al te zien in de tentoonstelling “The Belgians: An Unexpected Fashion Story” in BOZAR (aka Paleis voor Schone Kunsten in Brussel). Zijn werk staat vol van de hints naar genderneutraliteit en verwijzingen naar Dante’s Divine Comedy en Virginia Woolf’s Orlando: “De fictieve biografie over een onsterfelijke, gender-bending edelman is het literaire werk dat het dichtst bij mij staat.”

Robbie symboliseert met zijn eindcollectie “Epos of the Ego” de reis naar zijn innerlijke zelf – vandaar de titelkeuze. Zijn lijn vertelt het spirituele verhaal van zijn wereld vol symbolen, waarin een homo universalis tegelijk een acteur, filosoof, dichter, ontwerper en danser is. De modellen (waaronder ook Robbie zelf) showden androgyne stukken, zoals culottes met ruches, volumineuze mantels en pantserachtige jacks, die het mannelijke en vrouwelijke ik van dit wonderkind symboliseren: Jezus en Jeanne d’Arc.

Topshop - Longsleeve  
De weelde van een semi-Victoriaanse blouse is zeker een aanrader voor wie dan ook.

Een van de favoriete items van Robbie is deze oudroze, Victoriaans-geïnspireerde blouse van Topshop. De pofmouwen, hoogsluitende kraag en structuur van dit stuk doet zeer sterk aan de items van “Epos of the Ego” denken. Robbie vindt zich dan ook volledig terug in de opulentie van deze top: “De weelde van een semi-Victoriaanse blouse is zeker een aanrader voor wie dan ook.”