True Originals

Waarom je Instagramfenomeen Daniel Walcher in de gaten moet houden

De fotograaf en economiestudent vertelt over zijn preppy stijl, feesten met Bill Murray en zijn favoriete plekken in München.
© Daniel Walcher
© Daniel Walcher 

De Instagramstijl van Daniel Walcher, fotograaf en economiestudent uit München, heeft absoluut cinema-allure. Hij maakt geen standaard-selfies, maar fraaie portretten met op de achtergrond verlaten straten, stijlvolle vintage interieurs of klassieke gebouwen. Walcher is duidelijk onderdeel van een generatie die weet hoe ze social media moeten gebruiken om een eigen stijl te ontwikkelen: alle foto’s op zijn Instagramaccount hebben dezelfde licht melancholische uitstraling. Na een reeks fotolessen als tiener in Taiwan, brak hij door als fotograaf op de set van een kleine kunstfilm in München. Hij belandde in de modewereld en de rest is geschiedenis.

© Daniel Walcher
© Daniel Walcher 
© Daniel Walcher
© Daniel Walcher 

Wie Walchers Instagramfeed goed bekijkt, ziet volop foto’s van de 20-jarige terwijl hij uitgestorven boulevards oversteekt, een boek leest of voor zich uitstaart met een sigaret in zijn mond. De foto’s tonen zijn moderne preppy stijl: denk James Dean in de periode van Allen Ginsberg.

Walchers favoriete merken zijn Ralph Lauren, Brooks Brothers, Paul Smith en Cos, merken met de herkenbare preppy stijl van de jaren tachtig. Een van zijn lievelings kledingstukken is een bordeauxrode jas van Paul Smith met een opvallende oranje streep langs een kant. “Ik vind het spannend om af te wijken van conventionele etiquettes en een onverwacht kleuraccent toe te voegen. Ik hou ervan om met kleding steeds een ander beeld van mezelf te tonen.”

© Daniel Walcher
© Daniel Walcher 

Walcher noemt zijn vader, steevast gekleed in een klassiek pak, als grootste invloed op zijn stijl. Het gezin verhuisde vaak – Walcher is geboren in Düsseldorf – en het meest vormende deel van zijn jeugd bracht hij door op internaten in Frankrijk en Engeland; daar is zijn schoolboy-inspired look ontstaan.

“Ik leid een vrij kunstzinnig leven, maar wel als een arme kunstenaar. Ik ben vrij conservatief: vandaar al die blazers en stropdassen. Ik voel me aangetrokken tot een preppy-levensstijl en daarom kleed ik me vrij ambivalent.” Hoewel hij Berlijn cool vindt, trekt de stad hem niet echt aan. “Berlijn is teveel streetstyle, er lopen teveel kids op sneakers rond en ik hoor er teveel minimalistische technomuziek. Dat is niets voor mij.”

© Daniel Walcher
© Daniel Walcher 
“Mijn teksten zijn vaak vrij filosofisch. Noem ze gerust pseudo-intellectueel, maar mijn volgers vinden het juist interessant dat ik meer schrijf dan: ‘ik droeg dit op deze show’.”

Dat wil niet zeggen dat hij helemaal niets heeft met de Duitse hoofdstad. Hij heeft veel vrienden in Berlijn, en het is naar eigen zeggen zijn favoriete Duitstalige stad. München vindt hij “een beetje stoffig en het heeft niet echt iets interessants.” Walcher reist veel: hij kan zomaar wakker worden in München en gaan slapen in Barcelona. Dat is niet eenzaam, verzekert hij. Hij heeft bijna 50.000 volgers op Instagram, is open en leert tijdens zijn reizen juist veel nieuwe mensen kennen.

Bovendien loopt hij op de feestjes en events waarvoor hij wordt uitgenodigd vaak beroemdheden tegen het lijf. Zo stond hij op de afterparty van de GQ Awards 2016 in Berlijn te dansen naast acteur Bill Murray. Het was een spontane ontmoeting, waarbij ze voor hij het wist samen tot 5 uur het nachtleven zijn ingedoken. “Het is vrij zeldzaam dat je met Bill Murray staat te shaken,” is Walchers nonchalante reactie.

© Daniel Walcher
© Daniel Walcher 
© Daniel Walcher
© Daniel Walcher 

Walchers Instagram is geen one-man-show. Naast selfies en lifestylefoto’s post hij ook foto’s van vreemden. “Toen ik in Berlijn was om oud en nieuw te vieren, kwam ik een Argentijns koppel tegen. Ik was zo onder de indruk van een van de meisjes dat ik haar wel moest fotograferen. Ze was fragiel op een Audrey Hepburn-achtige manier, en tegelijkertijd heel open.”

Walcher hoopt dat hij met zijn lifestylefoto’s, waarmee hij pas in 2015 begon, een verbinding kan opbouwen met zijn volgers. Foto’s van zijn reizen, een oude typemachine in de slaapkamer, een rokerig bruin café – ze maken allemaal deel uit van de Walcher-stijl. Fotografie was in eerste instantie gewoon een hobby: hij gebruikte Instagram om foto’s van gebouwen en straten te posten. Het waren een paar bevriende modellen die hem ertoe aanzetten om zijn eigen stijl te perfectioneren en vast te leggen.

Maar Walcher gaat verder waar andere personal-style-accounts stoppen. Hij hoopt met zijn persoonlijke boodschappen op Instagram een gevoelige snaar te raken bij zijn fans. “Mijn teksten zijn vrij filosofisch. Noem ze gerust pseudo-intellectueel, maar mijn volgers vinden het juist interessant dat ik meer schrijf dan alleen maar: ‘ik droeg dit op deze show.’ Ik ben een modemens met hersens.”

Zijn hobby is inmiddels uitgegroeid tot een succesformule. De reden van zijn populariteit? Hij combineert als geen ander film, filosofie, architectuur en mode én weet een groot publiek te boeien. Walcher is met recht optimistisch over de toekomst. “Er zijn verschillende projecten gaande. 2017 wordt groter en interessanter dan 2016. Ik maak er gewoon het beste van.”

Naar wat luister je nu?

Tale of us, Techno Music.

Wat zijn jouw favoriete films en welke film heb je onlangs gezien?

Midnight in Paris is mijn favoriete film aller tijden. De laatste film die ik gezien heb is Nocturnal Animals: goede film, zeer donker, zeer gewelddadig, heerlijk.

Wie is jouw favoriete auteur en wat is je lievelingsboek? Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?

Ernest Hemingway. A Moveable Feast is grandioos. Momenteel lees ik The Circle. Het boek is wel al twee jaar oud. Een zeer donkere, dystopische novel. Opvallend hoe nauwkeurig het boek de toekomst beschrijft.

Waar moeten we een koffie drinken in München?

In Trachtenvogl, vlakbij Gaertnerplatz en Glockenbachviertel, een hippe buurt waar veel intellectuelen en schrijvers rondhangen.

Waar ga je borrelen?

In Flushing Meadows of de in Schwabing-buurt, vlak bij de universiteit. In de zijstraten van deze studentenbuurt zijn er bars in overvloed.

Get the look